3/05/2012

Van Gogh Alive

Öyle çok resimden, sanattan anlayan biri değilimdir ne yazık ki. Hatta bir resme dakikalarca yorum yapıp derin anlamlar yükleyenleri şaşkın bakışlarla dinlerim. "Ne yazık ki!" Biraz sıkıcı geldiği de olur. Aslında sergiler güzeldir, insana gün içinde yaptığı onca gereksiz iş içinde anlamlı bir iş yaptığını hissettirir, en çok da bu hissi severim ya...

Bu duygusuz düşüncelerimin hep böyle süreceğini düşünürdüm. Konumuzla alakası yok ama en son bir kaç arkadaşım "duygusuzsun, şiirden bile anlamıyorsun" dediklerinde gaza gelip evi şiir kitapları ile doldurmuştum =))Önceleri okurken çok sıkıldığım bu kitaplar daha sonra çok severek okuduğum kitaplar haline geldi.

Velhasıl işte sergiler ve resimler için de böyle hissediyordum. Taa ki "Van Gogh Alive" ziyareti yapana dek! "Büyüleyici" denilen söz tam olarak karşılını bulmuştu. Helal olsun adamlara dedirtti. Adamlara diyorum çünkü bu sergiyi hazırlayan herkes büyük emek harcamış. Elbette başta "Abdi İbrahim" olmak üzere.



















Sanatçıyı çok daha iyi öğrenmenin yanında, aynı zamanda bizi bir şair ile de tanıştırdılar. "Van Gogh" sözlerine ve 40 projektör ile gösterilen harika eserlerine hayran kalmamak işten değil.

"Sensory4" ismi verilen bir teknolojiyle gösterilen eserler ışık-ses-hareket ve renklerin bir arada kullanılması ile oluşturuluyor. Yani müzik ve akan görüntü sayesinde bir nevi o tabloların içindeymişsiniz gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Bir duvarda eserin bütününü görürken hemen yan duvarda esere ait bir detay beliriyor. Diğer kolonda ise sanatçının o harika sözleri...

En çok sevdiğim sözü ise şu oldu paylaşmak isterim: "İçimde büyük bir ateş yanıyor, fakat kimse ateşin başına ısınmak için gelmiyor ve yanından geçenler sadece dumanı görüyor."

Bazı adamların içinde yanan bu ateşleri, işte böyle dışa vuruyor. Öyle bir ateşmiş ki bu, adamı "Van Gogh" yapıyor. (Tamam çok iyi bir cümle kuramamış olabilirim ama siz aldınız o duyguyu:)





















Neyse ki geleneksel sanattan çok daha başka bir şey gördüm ve bu beni çok heyecanlandırdı. Herkesin gidip muhakkak görmesini şiddetle tavsiye ediyorum. Naçizane bir öneri;gezmektense oturarak izleyin çok daha keyifli oluyor.




















Son olarak “Eğer gerçekten doğayı seviyorsanız, her yerde güzellikler bulursunuz” diyen Van Gogh’a sözüm şudur ki; “Ben senin doğanı pek sevdim ve sendeki güzelliği de gördüm. Eğer sen deliysen varsın tüm dünya deliye dönsün kötü mü?"renkli olur” =))